Ugrás a fő tartalomra

Arról, hogy többre vágyunk

De legalábbis térre, ahol levegőhöz jut az ember.


Azzal kezdődött, hogy Feri azt mondta, most már aztán maradjunk a fenekünkön. Értsd ezalatt, hogy nem költözködünk, sőt még csak nem is alakítunk át, újítunk fel, festünk ki, javítunk meg valamit. Semmit. Rendben. Én elvoltam magammal, meg Kacival a hasamban. Ő meg eljárt Petikével sétálni, biciklizni. Egy hónap múlva be is jelentette, hogy talált házat. ?!?!?!?!?!?
És tényleg. Biciklizés közben nemcsak a környéket fedzeték fel, hanem a helyi ingatlanpiacot is felgöngyölítették, így megtalálta a nekünkvalókat. Kicsit, de nagy kerttel. És persze, hogy megnéztük őket, és persze, hogy kiválasztottuk, és persze, hogy rohantunk a bankba újabb hitelért, mikor éppen két hónappal azelőtt sikerült visszatörleszteni az előzőt, és mi tényleg a fenekünkön akartunk ülni. 
Ez volt 2010 nyarán. Mire megérkezett az ősz, elrendeződtek a papírügyek és szeptember 28-án, pénteken meg is kaptuk a kulcsokat. Még aznap egyeztettünk a vízvezeték és fűtésszerelővel a hétfői munkákról. Mire estére a kőműves is befutott, én már 15 perces fájásokkal róttam a köröket a vadiúj házunk körül. Majd hajnalra kiszületett Kaci mókus.
Mire hétfőn kijöttünk a kórházból, a ház -az előre megbeszéltek szerint- szétverve várt. Annyira siettünk a munkálatokkal, hogy még az eredeti állapotot sem dokumentáltuk az értékbecslőnek. Első körben a vízvezetékezés és villanyhálózat lett teljesen áthúzva, kicserélve, valamint a 45 éves zöld színű fürdőszobának mondtunk búcsút. Az teljesen újratervezve, csövezve került megépítésre. 
 Ajtó átfordítva.

Az eredetiről nem készült kép.

Ez lett belőle.

Amit még megtettünk, hogy két verandaszerű ablakot eltávolítottunk és befalaztunk. Egyrészt azért, hogy legyen a konyhában fal, ahova bútor kerülhet, az első bejáratnál pedig a hőszigetelés miatt. ide ablak is került, meg új bejárati ajtó. Nem azért, mert ezt használjuk, hanem azért, mert szobába nyílik, ahol alszunk, szóval ott ne legyen huzatos, csak annyira, amennyi az ablakon jön be.
 Konyhaablak falazás.
Első bejáratnál falazás előtt.

Ezután jött a rengeteg családi munka, a 45 éves tapéta levakarása, festéshez előkészülődni, glettelni, csiszolni, alapozni. És festeni. Meg takarítani. És akkor Feri azt mondta, hogy nem vár tovább és holnap költözünk. Kit érdekel, hogy nem értünk  a takarítás végére. Szóval aznap este összemotyóztunk, majd másnap Jani átköltöztetett minket az utánfutójával. Sokat nem kellett fordulnia, a hat év alatt négyszer költöztünk és kétszer felújítottunk, szóval sok dolog nem gyűlt össze, de legalább a hó esett. December elsején, utána már csak februárban. 
Az első karácsonyunk.
Azóta még annyi történt, hogy két évvel később megszületett Bálint és kicseréltük a hátsó bejárati ajtót, és persze pontosan egy időben történt ez meg. 
Azóta kéthavonta átrendezzük a lakást, kanapékat, szekrényeket vonszolunk, de leginkább a 16 négyzetméteres ebédlő-nappaliban töltjük időnket, a ház többi része csak dísznek van egyelőre. Na jó mostanra már kialakult a dolog. A gyerekszoba kezdettől  fogva a legnagyobb szoba volt, ez még ma is 18 nm-es. Vele egybenyíló szobában alszunk jelenleg. Ide nyílna az első bejárat, ha használnánk és ide nyílik a fő tartózkodási hely, a nappali is. Aztán a másik nagy szobából lett egy második fürdőszobának lefalazott, de a mai napig nem megépített helyiség és egy jelenleg dolgozószobának használt szoba. Új fürdő és konyha-előszoba, spájzzal. Alattunk pedig egy nagy szuterén két szobával, fatárolóval és kazánházzal. Így állunk most.
Nyáron festettünk, ősszel pedig új padlót raktunk a nappaliba.

Ilyen volt.
Ezelőtt ...

...meg ilyen volt.


 Természetesen gyerekmunka.
 Kihelyezett ebédlő. Ilyen lett.
Ez pedig a konyha és előszoba egyben,
 6 négyzetméteren.


Ha jobban belegondolok, mikor Petike született, akkor is éppen csak beköltöztünk az akkori házunkba. Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ma tegnap és tegnapelőtt az aljzatbeton készült

Vagyis egy csomó dolog történt azóta, hogy utoljára idekerültem. A nyílászárók beszerelése után megérkezett a kőműves és leégette a kátránypapírt, vízszigetelte a szerelőbetont és körben a ház lábazatát. Ezek után két hetet vártunk a vizes fiúkra, akik befejezték a szennyvíz és vízcsövek beszerelését. Szorosan nyomukban topogott a villanyszerelő, aki újabb száz métert csövet fektetett, most a ház padlójára. Mikor elkészült, két ünnep között megjelent a kőműves, hogy előkészítse a fűtéscsövekhez a terepet. Hungarocellel hőszigetelte a padlót, majd hőtükör fóliával betakargatta azt. Tetejére vasháló került. Január negyedikén pedig a vizes fiúk letekergettek többszáz méter fűtéscsövet a házban, amiről sajnos kép nem készült, mert szinte csak sötétben láttuk, és ha minden jól megy, akkor már nem is fogjuk. Január ötödikén Feri felgyújtotta az új házat. Szerencsére csak a kartondobozok kaptak lángra a kályha mellett. A vizesek és a kőművesek nagyon röhögtek. Én kicsit sem, de leírom ide,…

És tényleg megcsinálták

Reggel nyolctól este nyolcig minden nyílászáró a helyére került. Nem varázsütésre, hanem rengeteg matekolással, cipekedéssel, néhol mókolással és bontással, de leginkább szünet nélküli munkával és még az esti hangulatvilágításban is jó kedéllyel. Öröm volt nézni őket és velük lenni, de máig csodálkozom, hogy nem fagytak le legalább a lábujjaik az egész napos hidegben. Este, mire elkészültek, váltig állították, hogy már sokkal jobb a klíma, mint mikor elkezdték. Biztos csak a refi miatt. 
Az eb azóta sem érti mi történt és ugatja az ajtókat, amik nem engedik, hogy bekukucskáljon, majd bekopogtasson hozzánk a régi üvegajtón .
Dióhéjban az elmúlt hónapról.

Nem írtam, mert olyan jól mulatok kint a mókimentes időmben, hogy hat ökörrel sem lehetne a gép elé vontatni, de most erőt vettem magamon, mert lassan annyi az elmaradásom, hogy képtelen leszek bepótolni. Most is csak nagy vonalakban vázolom, mert sok dolog a múlt homályába vész, de a képek azért megmaradtak. Szóval lettek oromfalaink és kéményünk is. Ami ezután következett az a várakozás volt a kamionra, ami Lentiből,  a gyárból hozta a cserepünket. Előtte jöttek az ácsok, fóliáztak léceztek, majd feldobálták a cserepet. Ez két napjukba került, a kamion hetekbe. Cserepezéskor derült ki, hogy kevés szélcserepet rendeltek, így annak beszerzése újabb heteket igényelt, és csak egy hete készült el a teljes cserépfedése a háznak.
Cserepezéshez előkészítve.

Hurrá! Megérkezett a cserép!
Szélcserepek nélkül, a kutyafáját!
Szélcserepekkel. 
Tetőkiugró szigetelésre kész.
Közben néha megjelentek a kőművesek, főleg szombatonként, mert hétköznap más megrendelőnél dolgoznak. Néhány hétvége alatt s…