Ugrás a fő tartalomra

Az árnyékolásról

Fa nyílászárókban gondolkodunk, háromrétegű üvegezéssel és nem szerettük volna drága és a nyílászárót teljesen eltakaró megoldásokat, így a ház mellé épített pergolával próbáljuk megoldani az árnyékolást. 
Újabb rajzokat kaptunk, most azzal kapcsolatban, hogy az árnyékoló pontosan mit is jelentene a különböző évszakokban. 
Nyár
(Július 15. 11 óra)

Tavasz, ősz
(Március 15. 11 óra)
(Október 15. 11 óra)Megjegyzések

 1. Igen, ez egy rendkívül hasznos megoldás! Amenynire egyszerű geometriai, tájolási dolog annyira nem értettem soha, hogy ez miért is nem alapvető a legtöbb háznál? Szerencsére nekünk ez a fák jóvoltából működik, ami ugyan picit más "megoldás" de működik.

  VálaszTörlés
 2. Nyözö, remélem legalább olyan jól fog működni, ahogy a természetes módszer is beválik nálatok, különben kinyúlunk a melegtől.

  VálaszTörlés
 3. A geometria meg a csillagászati földrajz elég egzakt todomány. A fák lombja azért ennyire nem az, így minden okod megvan a módszer működésére. :) (Ma reggel azért nem nyúltam ki a melegtől mitagadás...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hi-hi. Én már lekapcsoltam a fűtést az első napsugarak felbukkanása után és ez így is marad legalább délután három óráig. Ilyen szempontból remek a házunk, telkünk tájolása, még ebben a korszerűtlen, szigeteletlen, régi nyílászárós háznál is ki lehet kapcsolni ősszel a fűtést napközben. Pedig két kis móki pörög itthon, szóval meleg kell legyen. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A befutó

Dióhéjban az elmúlt hónapról.

Nem írtam, mert olyan jól mulatok kint a mókimentes időmben, hogy hat ökörrel sem lehetne a gép elé vontatni, de most erőt vettem magamon, mert lassan annyi az elmaradásom, hogy képtelen leszek bepótolni. Most is csak nagy vonalakban vázolom, mert sok dolog a múlt homályába vész, de a képek azért megmaradtak. Szóval lettek oromfalaink és kéményünk is. Ami ezután következett az a várakozás volt a kamionra, ami Lentiből,  a gyárból hozta a cserepünket. Előtte jöttek az ácsok, fóliáztak léceztek, majd feldobálták a cserepet. Ez két napjukba került, a kamion hetekbe. Cserepezéskor derült ki, hogy kevés szélcserepet rendeltek, így annak beszerzése újabb heteket igényelt, és csak egy hete készült el a teljes cserépfedése a háznak.
Cserepezéshez előkészítve.

Hurrá! Megérkezett a cserép!
Szélcserepek nélkül, a kutyafáját!
Szélcserepekkel. 
Tetőkiugró szigetelésre kész.
Közben néha megjelentek a kőművesek, főleg szombatonként, mert hétköznap más megrendelőnél dolgoznak. Néhány hétvége alatt s…

És tényleg megcsinálták

Reggel nyolctól este nyolcig minden nyílászáró a helyére került. Nem varázsütésre, hanem rengeteg matekolással, cipekedéssel, néhol mókolással és bontással, de leginkább szünet nélküli munkával és még az esti hangulatvilágításban is jó kedéllyel. Öröm volt nézni őket és velük lenni, de máig csodálkozom, hogy nem fagytak le legalább a lábujjaik az egész napos hidegben. Este, mire elkészültek, váltig állították, hogy már sokkal jobb a klíma, mint mikor elkezdték. Biztos csak a refi miatt. 
Az eb azóta sem érti mi történt és ugatja az ajtókat, amik nem engedik, hogy bekukucskáljon, majd bekopogtasson hozzánk a régi üvegajtón .