Ugrás a fő tartalomra

Az árnyékolásról

Fa nyílászárókban gondolkodunk, háromrétegű üvegezéssel és nem szerettük volna drága és a nyílászárót teljesen eltakaró megoldásokat, így a ház mellé épített pergolával próbáljuk megoldani az árnyékolást. 
Újabb rajzokat kaptunk, most azzal kapcsolatban, hogy az árnyékoló pontosan mit is jelentene a különböző évszakokban. 
Nyár
(Július 15. 11 óra)

Tavasz, ősz
(Március 15. 11 óra)
(Október 15. 11 óra)



Megjegyzések

  1. Igen, ez egy rendkívül hasznos megoldás! Amenynire egyszerű geometriai, tájolási dolog annyira nem értettem soha, hogy ez miért is nem alapvető a legtöbb háznál? Szerencsére nekünk ez a fák jóvoltából működik, ami ugyan picit más "megoldás" de működik.

    VálaszTörlés
  2. Nyözö, remélem legalább olyan jól fog működni, ahogy a természetes módszer is beválik nálatok, különben kinyúlunk a melegtől.

    VálaszTörlés
  3. A geometria meg a csillagászati földrajz elég egzakt todomány. A fák lombja azért ennyire nem az, így minden okod megvan a módszer működésére. :) (Ma reggel azért nem nyúltam ki a melegtől mitagadás...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi-hi. Én már lekapcsoltam a fűtést az első napsugarak felbukkanása után és ez így is marad legalább délután három óráig. Ilyen szempontból remek a házunk, telkünk tájolása, még ebben a korszerűtlen, szigeteletlen, régi nyílászárós háznál is ki lehet kapcsolni ősszel a fűtést napközben. Pedig két kis móki pörög itthon, szóval meleg kell legyen. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

23.-24. nap: Húzottkarú lépcső zsaluzása

Eleinte nem értettük, miért jajong az ács, és sajnálja a faanyagot, hogy ez már csak bográcsozáshoz lesz jó. Most már látjuk, 9-4  cm széles miszlikbe aprították, de az eredményt elnézve cseppet sem bánjuk, Feri pedig tervezgeti a menüt a bográcsba. Már most jól néz ki, pedig ez még csak az aljának a zsaluja. Helyileg a konyha mellett található. Alatta-mellette tároló helység. Az oszlopon túl WC, kézmosó. A mókik már beépítették a bújócskába. Minden egyben. Bank megkapta az áhított papírost, de még nem utaltak.

A végére értünk

Nem teljesen, de a nagyjának mindenképpen. Még hiányoznak a lámpák, a bútorok, a sötétítők, de a szakik munkája befejeződött. Mostmár akár a lakhatási engedélyt is megcélozhatnánk, itt lenne az ideje. Később még jöhet némi csinosítás, színezés, faburkolat, esetleg egy kazán, amiből nem csöpög a víz, amikor esik az eső, de így legalább még egy kicsit élvezhetjük az építkezés örömeit. Tényleg.  Szóval, egyetlen hét leforgása alatt lett térkövünk és árnyékolónk is. Utóbbit ma fejeztük be Ferivel, a lazúrozás még folyamatban.    Térkő előtt.  Térkő után.  Árnyékolóval. Árnyékoló Goldival és dilemmával. Még nem az utolsó simítások. Hamarosan kész, jövő hétre várjuk a bádogost. Mutatom innen is.  Nagyon mutatós, de csak jövőre derül ki, hogy mennyit is árnyékol. Közben a régi házban is szétvertük a hálószobákat. Kettőt előre megfontolt szándékkal, egy pedig ráadásnak sikerült. Katinak készítettük el lányszobának azt a szobát, amiben mi

A fürdőszoba

 Burkolás és szerelvényezés.  Eddig jutottunk vele az építkezéskor. A wc és a zuhany használható volt és használtuk is, de most, az otthonteremtési támogatással lett lehetőségünk a teljes befejezésre. Karácsonyra érkezett meg a zuhanyhoz rendelt üvegfal 190*120cm-es monstrum. Alig tudtuk mozdítani. A kamionos bácsi nagyon rendes volt és segített a házig becipelni, mégse maradjon az utcán, aztán jöhetett a móka, hogy feljuttassuk a 90 cm szélességű, pihenő nélküli húzott karú lépcsőnkön a tetőtéri fürdőszobába. Ugyanezen a kamionon utazott álmaink kádja. Sőt, a történelmi hitelesség kedvéért muszáj megemlíteni, hogy az üvegfal csomagolására ültetve utazott. Az első sokk  és a ragasztószalagok szétvágása utáni hisztérikus üvegtapogatás után megállapítottuk, hogy minden ép és egészséges. Végül a show műsor elmaradt. Miután megragadtuk a zuhany dobozát nem volt megállás. 10 perc vinnyogás, fújtatás, nyögés és a legnagyobb móki segítségével feltornáztuk őket a kiszemelt helységbe. A műsor c